In april kregen 513 Brabanders te horen dat ze koninklijk werden onderscheiden. ‘Te horen’, want vanwege het coronavirus en alle maatregelen was het niet mogelijk om het lintje ook daadwerkelijk opgespeld te krijgen. De komende dagen gaat het dan wel gebeuren en worden in de meeste Brabantse gemeenten de versierselen opgespeld.

Maar de plaatselijke burgemeester of wethouder zal nog wel werkloos moeten toekijken. Vanwege de anderhalvemetermaatregel gebeurt het opspelden door een familielid of, zoals in Den Bosch, door de kinderburgemeester. In Veldhoven moeten de decorandi nog even wachten tot 11 juli.

Someren is een van de zeker vijf gemeenten in onze provincie waar al op donderdag de lintjes worden uitgereikt. Net als in veel gemeenten had ook hier de burgemeester Dilia Blok in april voor een alternatief gekozen. Daar werd Martie Jeuken thuis verrast. “Mijn dochter zat in het complot en had met een collega een videoconference om half tien geregeld. Toen werd ik gebeld door de burgemeester. Ik dacht dat ze nog iets wilde vragen over een eerder overleg, maar ze vroeg om naar de voordeur te komen. Toen wist ik wel hoe laat het was”, beschrijft hij dat moment. Jeuken is naast zijn werk actief in het maatschappelijk leven en in clubverband en is ook nog stadionspeaker bij Helmond Sport.

Jeuken wordt donderdag op het gemeentehuis verwacht voor een lunch met de andere elf decorandi. “We mogen ieder 25 personen uitnodigen. In drie etappes worden telkens verschillende mensen gehuldigd. De lintjes mogen nog niet worden opgespeld. Hoe dát gaat gebeuren is nog een verrassing.”

Serenade
Het bekendmaken van de lintjes ging in april in elke gemeente anders dan anders. Zo belde de Bredase burgemeester Paul Depla met Annie van Hooijdonk, al veertig jaar omroepster bij NAC, met het heuglijke nieuws. In Sint Anthonis werd Jan van Sambeek getrakteerd op een serenade van de plaatselijke harmonie.

Burgemeester Egbert Lichtenberg van de gemeente Altena en Marian Starmans van de gemeente Dongen gingen op zogeheten raambezoek. Ze belden de uitverkorenen vanuit de tuin met hun mobiele telefoon. In Den Bosch vroeg burgemeester Mikkers de gedecoreerde via de telefoon naar buiten te gaan. Daar werden ze toegezongen door een student van de Koningstheateracademie.

LEES OOK:
513 Brabanders krijgen lintje, maar vanwege de coronacrisis worden die nog niet opgespeld [KAARTJE]
Corona beïnvloedt ook de lintjesregen: burgemeesters gaan opbellen, aanbellen of videobellen
Iedereen met een lintje wordt toegezongen, maar niet door de burgemeester want die kan niet zingen

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *