Een aantal boze boeren heeft vrijdagmiddag op het politiebureau in Tilburg aangifte gedaan tegen landbouwminister Carola Schouten wegens dierenmishandeling.

De boeren reden met achttien tractoren naar de Ringbaan-Zuid. Ze werden aan de rand van de stad opgewacht door de politie. Agenten vormden een escorte om de stoet veilig naar het politiebureau te loodsen. Ook op andere politiebureaus in Nederland hebben boeren een gelijksoortige aangifte gedaan tegen Schouten.

“Het was een actie in overleg met de politie”, zegt Joop Bosmans. Hij was een van de dertig actievoerders die naar het politiebureau gingen. Na het doen van de aangifte gingen de boeren weer richting huis. “Omdat de actie korter duurde dan verwacht, hebben we in het centrum van Hilvarenbeek nog afgesloten met een kop koffie. Het was voor ons een bewogen week”, vertelt Bosmans.

Hij benadrukt dat het lange dagen zijn. Het dagelijkse werk moet gedaan worden en dan ook nog eens demonstreren. Bosmans: “We rijden niet voor de lol zomaar een stukje rond.”

Maatwerk
De boeren voeren actie omdat in hun ogen het veevoerbeleid van minister Schouten zal leiden tot dierenleed. Schouten wil de uitstoot van stikstof in mest verminderen door het eiwitgehalte in het veevoer te beperken. Volgens de boeren vergt veevoer maatwerk. Het beperken van eiwitten maakt het volgens de boeren onmogelijk om het optimale rantsoen samen te stellen.

Minder eiwitrijk voer vermindert overigens ook de melkproductie van
koeien. De boeren hebben aangeboden om het veevoer aan te passen op vrijwillige basis, maar dat vindt minister Schouten te vrijblijvend.

Beloften
Bosmans denkt het zijne ervan: “De minister heeft gezegd dat ze met deskundigen praat over de veevoerregels. Daar trappen wij niet in. Er zijn al zoveel beloften gedaan.” Op de vraag of er komend weekeinde actie wordt gevoerd, volgt een lange stilte. Dan: “Ik denk het wel.”

LEES OOK: Boeren blokkeren gebouw van Omroep Brabant, zevende actie-avond op rij

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *