Veel Brabantse kermisfamilies trekken er donderdag om negen uur ’s ochtends op uit met hun attracties. Kermisexploitanten uit heel het land gaan protesteren in Den Haag. De ondernemers zijn boos omdat ze door de coronamaatregelen zonder perspectief thuis zitten.

Mathieu Martens is sinds 1999 exploitant in de kermisbranche. Hij en andere exploitanten in de regio Breda zijn om negen uur ’s ochtends in een colonne met hun attracties richting Den Haag gereden. De exploitanten willen daar uit protest hun attracties en kermiswagens opzetten op het Malieveld.

‘We hebben geen andere keuze’
“Hoe dat eruit gaat zien? Moeilijk te zeggen, maar er zijn meer dan duizend kermisfamilies in Nederland en een groot deel daarvan trekt richting Den Haag om te protesteren”, zegt Martens. “En we zullen wel moeten. We hebben geen andere keuze.”

LEES OOK: Kermissen willen open, exploitanten komen in actie: ‘Wij zijn niet meer te houden’

De start van het kermisseizoen viel in maart in het water vanwege de coronacrisis. De kermisexploitanten zijn kwaad omdat ze niet weten wanneer ze weer open mogen. Er is ook geen noodfonds waar ze financieel uit kunnen putten. “Het stappenplan van het ministerie zegt niets over ons. We zitten zonder perspectief thuis op de bank.”

‘Gevoel dat we vergeten worden’
Het is overigens nog de vraag of alle exploitanten werkelijk het Malieveld op mogen. Mogelijk gaat een deel daarom ook demonstreren bij het stadion van ADO Den Haag. Kermisexploitant Frank Vale uit Bergen op Zoom verwacht dat daar spoedig meer duidelijkheid over komt. “Het is niet helemaal duidelijk, maar er moet een oplossing gezocht worden en er is daarover contact met Den Haag.”

Ook Vale is ontdaan door de situatie. “Onze complete branche is stilgelegd. We zijn gezonde bedrijven, maar als we na 1 september nog niet opengaan, gaan we wéér een mindere periode in. Vijftien maanden zonder inkomen, dat houdt geen hond vol. We hebben het gevoel dat we vergeten worden, terwijl we het oudste volksvermaak zijn dat er is.”

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *