De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ‘kan rustig door’ met haar beleid om vrouwen voorrang te geven bij vacatures, vindt emancipatieminister Ingrid van Engelshoven. Volgens de politicus is de vermaning die de universiteit kreeg van het College voor de Rechten van de Mens geen obstakel.

De
universiteit stelt haar vacatures voor wetenschappelijk personeel op dit moment alleen open voor vrouwen. Zo wil ze evenwichtigere man-vrouw verhouding krijgen. Alleen als de universiteit na zes maanden tijd geen gesprek voerde met een vrouwelijke kandidaat, werd de vacature ook opengesteld voor mannen.

De werfmethode is in strijd met de Nederlandse gelijkebehandelingswetgeving, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens. De TU/e mag vrouwen niet voortrekken, zegt ze in een advies. Functies moeten openstaan voor vrouwen en mannen. Alleen als een vrouw en een man even geschikt zijn voor de baan, mag een vrouw de voorkeur krijgen.

Vrouwenquotum
De minister maakt uit de uitspraak van het adviesorgaan echter op dat het voortrekken van vrouwen wel mag, maar dat de universiteit ‘het alleen
iets minder breed had moeten doen’. Het College laat volgens haar
in het advies ruimte voor bijvoorbeeld een vrouwenquotum, een minimaal aantal vrouwen dat in dienst moet zijn.

Van Engelshoven: “Dus volgens mij, met een
verstandige aanpassing van het beleid, kan de TU/e ook rustig door
met het bevorderen van meer diversiteit in de wetenschap. Want dat
lijkt mij een goede zaak.”

LEES OOK: TU Eindhoven mag vrouwen niet voortrekken bij sollicitaties

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *