Nederland daagt Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanwege hun rol bij het neerhalen van vlucht MH17. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Brabantse nabestaanden zien de gang naar het Europese Hof als een grote stap.

Nabestaande Anton Kotte uit Eindhoven is blij verrast. ”Dit is heel groot nieuws voor de nabestaanden.” Kotte verloor zijn zoon Oscar, schoondochter Miranda en kleinzoon Remco. ”Dit is een nieuwe, grote stap. De strafrechtelijke procedures stapelen zich op tegen Rusland. De druk op het land wordt verhoogd.”

Hij is ook erg te spreken over de houding van de Nederlandse regering. ”Dit past helemaal binnen de uitspraken van het kabinet dat de onderste steen boven moet komen.”

Jeanne Hornikx uit Goirle sluit zich daar helemaal bij aan. ”Dit is heel bijzonder. Het lijkt dat de regering vertrouwen genoeg heeft in het JIT (Joint Investigation Team)Anders zouden ze dit nu niet doen.”

Bart en Jeanne Hornikx verloren hun dochter Astrid en haar vriend Bart Lambregts bij de ramp. ”Dit is een mooi moment, zo vlak voor de herdenking. Het is een extra steun dat de regering nu achter ons gaat staan.”

Joyce de Roo uit Helmond kan het amper geloven. Haar vader Joop kwam om bij de ramp. ”Ik ben verbaasd. Dit had ik niet verwacht. Het kabinet zei eerder nog geen stappen te willen nemen omdat ze er weinig heil in zagen. Nu dus kennelijk wel.”

Ook voor haar voelt deze zet als een stevige vooruitgang. ”Eindelijk wordt er toch actie ondernomen richting Rusland.” Een wens die Joyce de Roo vanaf het moment van de ramp had.

Zes jaar geleden
Met de gang naar het Europese Hof wil het kabinet de al ingediende individuele klachten van nabestaanden bij het Hof ondersteunen. Minister Blok: “Het is een heel bijzondere stap, maar het is ook heel bijzonder dat een vliegtuig met 298 onschuldige mensen uit de lucht wordt gehaald.”

Bij de ramp kwamen dus 298 mensen om het leven. Onder hen vijftig Brabanders. Volgende week vrijdag, 17 juli, is het precies zes jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergehaald.

LEES OOK:

MH17-nabestaanden wachten af: verdediging mag eigen onderzoek doen op vliegtuigwrak Gilze-Rijen

Nabestaande Anton Kotte schrijft openhartige brief over MH17-proces

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *