Er is een onderzoek begonnen naar de mogelijk verspreiding van het coronavirus in de varkenshouderij. Minister Carola Schouten van Landbouw heeft dit woensdagmiddag gezegd tijdens een debat over besmette nertsenbedrijven.

Volgens haar is er geen directe aanleiding om aan te nemen dat de ziekteverwekker bij of door varkens kan worden verspreid. Ze wil alleen het zekere voor het onzekere nemen. Om deze reden zijn al studies begonnen naar het overbrengen van COVID-19 door honden of katten.

Het zal nog wel enige tijd duren voordat het resultaat hiervan bekend is. Vooralsnog is van besmetting door verwilderde katten of boerderijkatten geen bewijs gevonden, zo zei Schouten.
Konijnen zouden ook vatbaar zijn voor het virus, maar dit is evenmin al vastgesteld.

‘Extra stimulans’
Minister Schouten is woensdag met de Tweede Kamer aan het debatteren over de ruiming van nertsenhouderijen, een vervroegde stoppersregeling voor fokkers van wie hun bedrijven zijn besmet en het fokverbod in 2024. Schouten herhaalde dat het leeghalen van besmette bedrijven noodzakelijk is om te voorkomen dat er onder nertsenpups een reservoir aan virussen ontstaat.

De bewindsvrouw meldde verder dat ze met haar collega van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, serieus aan het kijken is naar een regeling om gedupeerde nertseneigenaren eerder dan in 2024 een punt te laten zetten achter hun bedrijf. “Als een extra stimulans”, aldus Schouten, “maar het luistert op zich best nauw.” Het naar voren halen van het moment om de nertsenbranche definitief te staken, is nog een brug te ver.

LEES OOK:

Nog drie nertsenbedrijven in Brabant besmet met corona

60 vragen en antwoorden over mogelijke besmettingen van mensen door nertsen

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *