Tientallen boeren zijn donderdagavond bij elkaar gekomen het Chasséveld in Breda. Van daaruit maakten ze een rondje door de stad om te protesteren tegen de maatregelen die het kabinet wil nemen om de uitstoot van stikstof te verminderen. Tegelijkertijd werd er actie gevoerd in Den Haag. Om elf uur werd op verzoek van de gemeente Den Haag Defensie ingeschakeld, waarna 25 vrachtwagens met ongeveer zestig militairen werden opgetrommeld om de binnenstad af te zetten, zo meldde Melkvee.nl.

Eerder op de dag riep Farmers Defence Force (FDF) boeren op tot actie om politiek Den Haag onder druk te zetten. Ruim dertig boeren met trekkers gaven hieraan gehoor. Ze verzamelden zich aan het begin van de avond bij zwembad De Randoet in Made. Vandaar reden ze naar het Chasséveld in Breda waar ze om rond half tien arriveerden. “We overleggen ter plekke over het hoe en wat”, zei Kevin Buijs bij aankomst. Hij was een van de actievoerders die meededen aan het protest.

Rondje om de kerk
Na een half uur werd duidelijk dat het protest beperkt bleef tot een rondje om de kerk. Tegen tien uur verdween de colonne trekkers via de Singel uit beeld en keerden de boeren terug naar Made.

Erik van Oosterhout uit Made is een van de demonstranten die gekant zijn tegen het stikstofbeleid van het kabinet. “Soms is onze club wat groter. Er zijn nu een aantal boeren met de auto naar Den Haag.”

Kamerdebat
De actie van FDF was niet toevallig deze donderdag, die had alles te maken met een debat later op de avond in de Tweede Kamer. Daar ging het over nieuwe maatregelen om de uitstoot van stikstof uit mest te verminderen. Minister Carola Schouten wil dat onder meer bereiken door minder eiwitrijk voer toe te staan. De manier waarop ze dit wil doen, stuit veehouders tegen de borst.

Het bestuur van FDF werd in de Hofstad uiteindelijk ondersteund door ongeveer twintig boeren met trekkers. Ze stonden luid toeterend bij een van de ingangen van het Binnenhof.

LEES OOK: Farmers Defence Force kondigt nieuwe boerenactie aan: ‘Gas erop’

Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *